Terror i New Zealand – 49 dræbte til fredagsbøn

New Zealands premierminister betegner episoden som “et velplanlagt terroristangreb”.

Der er 49 dræbte ved et skudangreb i den new zealandske by Christchurch, hvor en mand åbnede ild i to moskéer i byen, det oplyser politichef, Mike Bush på et pressemøde fredag. Han oplyser, at én af de anholdte, en mand i slutningen af tyverne, er anholdt og sigtet for mord, mens to andre også er anholdt i sagen. En fjerde person er yderligere anholdt, men har formodentlig ikke noget med skyderiet at gøre.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern betegner på et pressemøde episoden som “et velplanlagt terroristangreb”  og uddyber, at de anholdte ikke var på politiets overvågningsliste.

En af de anholdte er australsk statsborger. Det siger Australiens premierminister, Scott Morrison, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Politichef Mike Bush understreger, at der ikke er grund til at tro, at faren er drevet over på trods af anholdelserne. Efter skyderierne har politiet uskadeliggjort et antal eksplosive enheder, der er fundet i biler i byen, oplyses der desuden på pressemødet.

Skudepisoden skete i to af byens moskéer –  Masjid al-Noor-moskéen og Linwood Masjid Moskéen. Skyderiet i Masjid al-Noor-moskéen fandt sted om eftermiddagen lokal tid omkring klokken 13.40 (klokken 01.40 dansk tid red.) ifølge New Zealands Politi.

Det skete under fredagsbønnen, hvor omkring 300 mennesker var samlet, rapporterer Radio New Zealand.

Kritisk situation

Bevæbnede betjente blev sendt til Masjid al-Noor-moskéen, oplyser politiet i byen, som stadig opfordrer indbyggerne til at blive inden døre.

– Vi har en kritisk situation i Deans Ave Christchurch. Bliv væk fra området, lyder det blandt andet i et tweet fra det lokale politi på Twitter.

Politiet i Canterbury-regionen i New Zealand havde tidligere lukket skoler i Christchurch på baggrund af den hændelsen, men skolerne er nu åbnet igen. Det oplyser politiet på Twitter.

Politiet opfordrer alle borgere i den centrale del af byen til at blive væk fra gaderne og straks rapportere enhver form for mistænkelig adfærd til politiet.

TV 2 har fredag morgen været i kontakt med PET omkring hvorvidt angrebet i New Zealand får betydning for sikkerhedssituationen i danske moskéer. De har svaret følgende per mail.

– PET følger nøje situationen efter hændelserne i New Zealand og er i tæt kontakt med relevante danske og udenlandske myndigheder. PET vurderer desuden løbende om situationen i New Zealand giver anledning til konkrete tiltag, skriver de.

Fordømmer angreb

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, fordømmer angrebet på moské i Christchurch og kalder det “en af New Zealands mørkeste dage”. Det siger hun på et pressemøde.

Premierministeren udtaler, ligesom politichef Mike Bush, at der “kan være andre involverede” i forbindelse med skyderierne ved de to moskéer.

– Jeg vil beskrive det som en fuldstændig modbydelig voldshandling. Den slags hører ikke hjemme i New Zealand, siger Ardern på pressemødet.

Christchurch er den tredjestørste by i New Zealand.

Leave a Comment