Svensk moské må kalde til bøn over højttalere hver fredag

Svensk politi giver tilladelse til, at Stiftelsen Växjö Muslimer må kalde til bøn fra en moské hver fredag.

Det skriver Aftonbladet

Fremover vil det være muligt, I den svenske by Växjö, at høre kaldet til bøn i moskéen hver fredag. Politiet har givet tilladelse til, at Växjö Muslimer må indkalde til bøn over højttalere hver fredag.

Selvom emnet har den seneste tid været til stor debat i byen, er tilladelsen alligevel givet.

»Vi har ikke givet sådan en tilladelse her før,« siger Robert Loeffel, talsmand for politiet, der har fået ansøgningen fra stiftelsen i midten af februar.

Politiet har sat et krav om, at lyden fra højttalerne ikke må overstige 110 dB (A) i byens børnehavers udemiljø, mens den ikke må overstige 45 dB (A) indenfor i boligerne og i skolerne. Til sammenligning må Tivoli i København have et lydniveau på 96 dB (A) ved mikserpulten, når der i løbet af sommeren spilles op til fredagsrock. Ved facaden hos Tivolis nærmeste naboer må lyden være 67 dB (A).

Tilladelsen træder i kraft i dag – 8. maj – og er gyldig et år frem.

 

Blandede reaktioner i Sverige

Beslutningen har ifølge Aftonbladet fået mange blandede reaktioner. Muslimerne i byen er glade og taknemmelige for tilladelsen. “Länge lever mångfalden i Sverige” skriver de svenske muslimer i de sociale medier.

Byrådsmedlemmet Anna Tenje fra Moderaterna har eksempelvis bedt foreningen trække sin ansøgning tilbage, fordi hun mener, det vil føre til øget polarisering i samfundet.

 

Politiet forklarer om deres beslutning, at man har vurderet ansøgningen ud fra Växjö Kommunes vedtægter og den offentlige lov om orden. Andre synspunkter og interesser, som f.eks. indholdet, der kommer ud af højttalerne, har ikke været taget i betragtning, da politiet har et princip om neutralitet.

To moskeer har ifølge Omni tidligere fået tilladelse til at kalde til bøn over højttalere i Sverige – i henholdsvis Fittja og Karlskrona.

Der er dog lange udsigter, hvis et lignende tiltag skulle ske i eksempelvis København. Kommunens Teknik- og Miljøforvaltning oplyser, at man gennem servitutter har gjort, at det ikke vil kunne lade sig gøre i København, medmindre servituttet ophæves af borgerrepræsentationen.

Leave a Comment