Strengere krav for at blive dansker

Deltagelse i bandekriminalitet og tre måneders fængsel for vold skal fremover udelukke dansk statsborgerskab på livstid. Regeringen ventes inden længe at lukke en aftale om indfødsret med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Tilbage i begyndelsen af maj kickstartede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forhandlingerne med fremlæggelsen af en stribe krav til kommende statsborgere.

Som det mest opsigtsvækkende element har regeringen sikret sig opbakning til, at enhver form for kriminalitet, der har forbindelse til en bandekonflikt, ligeledes skal medføre permanent udelukkelse fra et dansk statsborgerskab.

Det gælder også, hvis der er tale om sager om simpel vold, våbenbesiddelse eller trusler. Dermed sidestilles bandekriminelle med terrorister og landsforrædere, hvilket eksperter har betegnet som et voldsomt skridt.

»På mig virker det klart ude af proportioner,« sagde seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder ved den lejlighed.

Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere »igangværende forhandlinger«.

I forbindelse med præsentationen af kravet, blev hun stillet spørgsmålet, om der efter hendes mening er proportionalitet mellem en 18-årig, der som sin måske første kriminelle gerning fragter en pistol med forbindelse til en bandekonflikt og så straffen forbundet med aldrig at kunne blive dansker.

»Det kan jeg love dig for, der er i min optik. Lige præcis tildelingen af dansk statsborgerskab er et område, hvor vi kan gøre, stort set som vi vil. Et statsborgerskab er så specielt, at det altså er noget, man skal række ud efter. Har man overhovedet været i forbindelse med en bandekonflikt, så skal man ikke kunne blive dansker,« lød svaret fra Inger Støjberg.

Intet statsborgerskab på dagpenge
Samtidig bliver det i fremtiden heller ikke muligt at opnå statsborgerskab, hvis man er på dagpenge, hvilket har været et krav fra regeringspartiet Liberal Alliance.

LA-ordfører Laura Lindahl ser frem til en »samlet set god aftale«.

»Vi gør det generelt sværere at blive dansker. Det har været afgørende for Liberal Alliance at sige, at dét at være på dagpenge ikke længere tæller som selvforsørgelse. Det har de andre partier nikket til,« siger hun.

Hidtil har man godt kunnet modtage dagpenge og få statsborgerskab. Det er sket med en begrundelse om, at der med dagpenge er tale om en delvist selvfinansieret forsikring mod at stå uden arbejde.

Ifølge Liberal Alliance og regeringen bør selvforsørgelse ikke kunne gradbøjes, og derfor har man villet sløjfe dagpenge fra den såkaldte positivliste i forhold til at opnå statsborgerskab.

Samtidig ventes perioden, hvori man må have været på offentlig forsørgelse, hvis man vil gøre sig håb om formelt at blive dansker, at blive justeret fra seks måneder ud af de sidste fem år til kun fire måneder.

 

Leave a Comment