Novo Nordisk: Sådan styrer du diabetes under Ramadanen

Med overskriften “Mellem sundhed og tro – styring af diabetes under Ramadanen”, udsender danske Novo Nordisk vejledning til diabetes ramte.

For muslimske mennesker, der lever med type 1 og 2 diabetes, kan fasten i Ramadan måneden være udfordrende. En kampagne i Algeriet hjælper mennesker med diabetes til at afbalancere deres sundhed og deres religion under Ramadan.

En familie er samlet i et hjem i Algiers hovedstad Algeriet. I stuen er der flere generationer kommet sammen, de har lagt deres bedste tøj. Musik fra en radio fylder rummet og lyden blandes med duften af ​​grøn mintete og frugtsmag. På bordet er store kobberbræt fyldt med delikatesser såsom dadler fyldt med mandelpasta, rispudding og honning-gennemblødt kager.

Malika Bouchayeb og hendes familie fejrer Eid al-Fitr, der markerer slutningen af ​​den faste måned af Ramadan observeret af millioner af muslimer over hele verden som en af ​​de fem søjler i islam. De næste par dage vil de forkæle deres smagsløg, mens de fejrer den vigtigste fest i den muslimske kalender. Og med de mange sukkerholdige retter er det ikke underligt, at Eid også undertiden benævnes ‘Sød Eid’.

For Malika er denne Eid speciel. Malika har levet med type 2-diabetes siden 2005, og selv om Ramadan skal være en måned med åndelighed og fejring, har det ofte været en tid for nød for hende, fordi hun har følt sig revet mellem hendes religion og hendes diabetes. Da hun fastede, havde hun ingen energi og havde svært ved at kontrollere sit blodsukker. Hun frygter lavt blodsukkerniveau i løbet af dagen samt stigende højt blodsukkerindhold, når man hænger i tunge måltider efter solnedgang.

Ingen mad, intet vand, ingen medicin

Diabetes type 1 og 2 er en betingelse, der kræver omhyggelig styring, blodsukkerkontrol, passende diæt og for mange også overholdelse af insulin. Dette er imidlertid ikke helt kompatibelt med traditionen med at faste i løbet af måneden, hvor muslimer trækker sig fra mad, vand og endda medicin fra daggry til solnedgang.

Novo Nordisk var det første lægemiddelfirma i Algeriet, der besluttede, at der skulle gøres noget for at forbedre situationen for mennesker med type 1 og 2 diabetes. I seks år i træk har de nu arbejdet for at øge bevidstheden om dette problem med kampagnen ‘Diabetes og Ramadan’.

 

Se infograf fra Novo Nordisk her

Leave a Comment