EU-Domstol underkender dansk tilknytningskrav for tyrkere!

Danmark taber onsdag en sag ved EU-Domstolen. Det er i strid med EU-reglerne at nægte nogle tyrkere familiesammenføring med henvisning til det danske tilknytningskrav.

Det er Østre Landsret, der i en konkret sag med et tyrkisk ægtepar har spurgt domstolen om hjælp til at tolke EU’s lovgivning på området. Parret blev i 2010 nægtet familiesammenføring i Danmark.

Afvisningen blev givet med givet med henvisning til det dengang gældende tilknytningskrav, der sagde, at et ægtepar samlet set skulle have større tilknytning til Danmark end andre lande for at blive sammenført.

Men en gammel aftale fra 1963 mellem EU og Tyrkiet har spillet ind. Aftalen går på, at nogle tyrkiske borgere kan få lov til at bo og blive sammenført i EU.

I 1980 blev der tilføjet en klausul til den aftale, så der ikke måtte indføres nye regler, der begrænser tyrkeres muligheder.

Og EU-Domstolen vurderer, at det danske tilknytningskrav, der er kommet senere, er i strid med den regel.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har – inden han blev minister – udtalt til Politiken, at han frygter, at dommen kan få betydning for tusindvis af sager, hvor der er givet afslag på familiesammenføring.

»Det er ingen hemmelighed, at vi har fulgt dette ret tæt fra sidelinjen. Det er en vejsidebombe i dansk udlændingepolitik, som ligger og kigger på os.«

/ritzau/

Leave a Comment