Analyse: Talentfulde unge muslimer forlader Europa

“Jeg vil ikke være en andenklassesborger længere.” Med disse få ord forlader mange unge uddannede og ressourcestærke mennesker de europæiske lande.

En analyse viser, at højtuddannede i Vesteuropa, børn af muslimske indvandrere, begynder at se på karrieremuligheder i de lande, deres forældre vandrede fra årtier siden. Diskrimination og en voksende økonomi i udlandet kan forklare dette langsomme hjerneflugt ud af EU.

Omar er en af de interviewede der deler den samme holdning. Han tog en dristig beslutning om at sælge sin renoverede lejlighed og afslutte et højtbetalt job som jurist for at forlade den land han var født og opvokset i, for at vende tilbage til “hjemlandet”.

“I Marokko behøver jeg ikke at retfærdiggøre hvem jeg er”, fortæller han. “Derovre føler jeg mig en komplet borger der bidrager til samfundet.”

Marokko, Emiraterne og Tyrkiet vinker.

For EU-fødte højtuddannede talenter som Omar er store muligheder i deres oprindelseslande. I et par år har Marokko og Tyrkiet – begge lande med en høj procentdel af emigranter i Vesteuropa – ydet indsats for at hente de højtuddannede “hjem”. Marokko og Tyrkiets økonomier har vokset. For at udnytte det blomstrende økonomi er højuddannede meget tiltrængte og velkomne.

Selvom Marokkos økonomiske vækst forventes at falde til 2,8 procent i år, ned fra 4 procent i 2017, tilbyder det nordafrikanske land forretnings- og karrieremuligheder for talenter fra EU. I mellemtiden voksede Tyrkiets økonomi hurtigere end nogen af ​​verdens 20 største økonomier i tredje kvartal af 2017.

Hvorfor EU-fødte unge voksne måske overvejer at rejse fra Vesteuropa er mere smertefuldt: Manglende muligheder og diskrimination. I Belgien viser nylige undersøgelser, at indvandrerbørn får færre muligheder både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. I en nylig undersøgelse fandt Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, at i Flandern – den velstående nordlige del af Belgien – at kløften mellem unge studerende med indvandrerbaggrund og unge studerende uden indvandrerbaggrund er meget høj.

 

Unge voksne begynder at se på jobmuligheder i udlandet.

En anden “push”-faktor ud af Vesteuropa er en voksende anti-muslimsk stemning. Diskrimination mod muslimer i Europa er blevet en tilbagevendende oplevelse, ifølge en nylig rapport fra EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

Agenturet konstaterede, at næsten en ud af hver tre muslimer i de sidste fem år har sagt, at de er blevet diskrimineret, når de søger arbejde, men kun 12 procent af muslimerne havde rapporteret om de seneste tilfælde af diskrimination. I stedet for vedvarende forskelsbehandling på arbejdsmarkedet begynder veluddannede unge voksne med en migrationsbakgrund nu at se på jobmuligheder i udlandet.

Tilbagevendende til landet, hvor deres forældre migreret fra, er kun en af ​​mange muligheder. Arabisk talende unge talenter kan udvide deres horisont langt mere, for eksempel til Golfstaterne og Dubai som er meget eftertragtet.

Leave a Comment